Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Niets zo moeilijk als te luisteren en te zwijgen in je hoofd. Eerst (echt) begrijpen en dan begrepen worden is voor ieder mens een hele uitdaging. En daarmee zijn we gekomen aan de 5de eigenschap van Covey.

7eigenschappencovey

 

De 5 levels van luisteren

 1. De spreker negeren
 2. Doen alsof je luister
 3. Selectief luisteren
 4. Aandachtig luisteren (Maar met de bril van jouw ervaringen en jouw agenda)
 5. Empatisch luisteren

  de psychologische equivalent van lucht is begrepen worden

Empatisch luisteren

Eerst begrijpen, dan begrepen worden is voor de meeste mensen een moeilijke zaak. Of we zijn zelf aan het woord of we bereiden ons voor om te spreken. We kijken naar de mensen met onze bril, we luisteren met ons verhaal en antwoorden met onze ervaring. Het is net zoals de oogarts die z’n patiënt onderzoekt en dan zijn bril geeft : ik zie ook niet goed, je mag mijn bril gebruiken. Hij geeft een remedie zonder de diagnose te stellen, zonder een onderzoek.

Je moet dus empathisch leren  luisteren, je in de leefwereld begeven van de andere persoon. In communicatie zijn 10 % zijn woorden, 30% zijn geluiden en 60% is lichaamstaal. Het is dus veel meer dan de woorden tot jou nemen.

Als je echt empatisch luistert en de andere de emotionele ruimte laat doe je een enorme storting om de emotionele rekening.

stel een diagnose

Het is heel belangrijk eerst een diagnose te stellen voordat je iets voorshrijft. Een goede verkoper onderzoekt eerst de noden van een klant en verkoopt daarna een oplossing.

 

Autobiographical Responses

Wees terughoudend met vragen. Want vragen komen meestal vanuit jou en dragen eigenlijk niet bij in het begrijpen van de andere personen. Je dringen jouw idee – letterlijk of subtiel – op aan de tegenpersoon. Ze zijn autobiografische dingen. Om te begrijpen moet je werken met empathise antwoorden.

Empathis antwoorden

 1. Nabootsen
 2. Herformuleren
 3. Geef hun emoties terug  (Luiseren met je hart)
 4. Herformuleren met de gevoelens
 5. Luisteren zonder te bespreken (Bij de persoon zijn)

 

… dan begrepen worden

De 5de eigenschap zegt : ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Om wederzijdse afhankelijkheid te kunnen bereiken moet je na het begrijpen ook de moed hebben je eigen standpunt te verduidelijken.

Als je iets wil bereiken focus je eerst erop om de andere te begrijpen. Je gaat in overleg dus eerst heel goed afchecken / verwoorden hoe je de ander hun standpunt inschat. Je vertaalt in je eigen woorden hoe jij het begrijpt. Daarna vertaal je uw eigen voorstel en map je het op hun verwachtingspatroon. Zo combineer je hun verwachtingspatroon met het jouwe en kom je tot een gemeenschappelijk doel.

Covey verwijst hier ook naar een griekse spreuk ‘ethos, pathos, logos’ – ‘persoonlijkheid, betrokkenheid, rationaliteit’. Wij trachten de mensen eerst te overtuigen met onze logica. Je moet echter eerst een gevulde emotionele bankrekening hebben (Ethos), dan moet je de emotionele aspecten van de tegenpartij goed aanvoelen (Pathos) en dan pas komt de logica (Logos).

 De tip met de Talking stick

Cirkel van invloed

Heel veel factoren liggen in de cirkel van betrokkenheid : problemen, meningsverschillen, omstandigheden, het gedrag van anderen. Als je daar al je energie in steekt zal je niet veel vooruitgang boeken. Als je echter je concentreert op het begrijpen van de andere, dan zit je in de cirkel van invloed. Daar heb je wel controle over. Als je eerst echt luistert doe je stortingen op de emotionele rekening, groeit het vertrouwen en groeit je cirkel van invloed.

One on one gesprekken

Investeer genoeg tijd in goeie gesprekken waar ook de emotionele factoren aan de orde komen. Luister heel actief naar elkaar. Dit is een gezonde investering die ervoor zorgt dat de emotionele bankrekening gevuld wordt. Dit geeft ruimte die er, in geval van problemen voor zorgt dat er emotionele ruimte en vertrouwen is om het conflict ook samen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin