Begin met het einde voor ogen

Overwinning op jezelf & overwinning op de omgeving

De 7 eigenschappen van Covey kan je opdelen in 2 grote blokken met name “3 eigenschappen voor overwinning op jezelf” & “3 eigenschappen voor de overwinning op je omgeving”. En dan de 7de eigenschap die zorgt dat je jouw verhaal scherp houdt. (Blijven groeien is de boodschap)

De 7 eigenschappen van Covey

 

Overwinning op jezelf

Het is belangrijk van te starten met de overwinning op jezelf. Verandering moet immers van binnenuit komen. Voor mij persoonlijk waren deze drie eigenschappen  ook de eerste werkpunten die mij de kracht gegeven hebben nieuwe belangrijke keuzes te maken in mijn leven die vermoedelijk de eerste stappen zijn naar een aantal grote levenswendingen.

De absoluut eerste stap in de bewustwording is de pro-activiteit. De 2 eigenschap is ” Begin met het eind in gedachten”.

Begin met het eind in gedachten

Het einde in gedachten ? De beste manier om die oefening te doen is je in te beelden welke speech ze over jou zouden schrijven op jouw begrafenis. Kies iemand uit je gezin, iemand van je werk, een goede vriend en een ver familielid. Wat zouden ze vertellen ? Ben je tevreden met dat verhaal. Is dat effectief je ultieme doel of is enige bijsturing nodig ?

Het is heel eenvoudig jezelf te bedriegen door een druk bezet leven te leiden. Om keihard te werken om hoger op de maatschappelijke ladder te komen en dan te ontdekken dat hij tegen de verkeerde muur staat.

Je kunt zeer actief zijn zonder effectief te zijn.

Covey.

Je moet je doel goed voor ogen houden en je moet ook de weg minimaal 2 keer bewandelen. Eén keer in je gedachten één keer in het echt. Hoe bewuster je die eerste keer doormaakt – hoe beter ook je 2de keer zal zijn. Dit is het verschil tussen leiderschap en management – leiderschap is de eerste schepping, management is de 2de schepping. 

 

Het scenario herschrijven – je eigen eerste schepper worden

Als je je keuzes en beslissingen vandaag neemt met het einddoel voor ogen. Met je waarden en normen in je achterhoofd zal je zaken echt anders aanpakken.
Covey geeft 2 goede voorbeelden hier rond in zijn boek. Het voorbeeld dat mij het meest aanspreekt is dat van het ‘ouderschap’. Als ouder heb je de neiging soms te snel streng te zijn en je macht uit te spelen om je kind op het ‘juiste spoor’ te zetten. Hiermee behaal je op korte termijn wel je overwinning maar wat levert dat op de lange termijn op ? Als je vanuit je einddoel vertrekt : de waarden die je in jezelf draagt en die je je kind wil aanleren, zal je vandaag een andere aanpak nastreven.
Als je de 2de eigenschap van Covey combineert met een mindfull instelling dan zal je aanpak nog sterker veranderen.

Als iemand mij vraagt wat Mindfullness betekent antwoord ik het volgende : “Ik kan Mindfullness het best samenvatten in één zin zoams m’n oudste dochter de verandering bij mij beschreef  : ‘Papa, als je kwaad bent ben je minder kwaad’.”.

Mindfullness : Papa, als je kwaad bent ben je minder kwaad’

Met ander woorden, als je stil staat bij wat je uiteindelijk doel is, de drijfveren voor de opvoeding van je kinderen. Je staat dan mindfull stil in het nu om aan te voelen hoe je dit invult kom je tot een totaal andere aanpak. Kijk op de toekomst en bewust van het heden.

Hoe beschrijf je nu dat eindoel ? Wat wil je nu echt nastreven in je leven ?

Het beste dat je kan doen om het einde voor ogen te houden is je eigen missietekst te schrijven en dagelijks na te lezen (Zie. De evernote-post)

Je missietekst schrijven

Om je missietekst te kunnen schrijven moet je je eerst bewust zijn van wat het centrum van je cirkel van invloed is.

centrum van covey

Deze vier factoren met name wijsheid, zekerheid, sturing en kracht zijn onderling afhankelijk. De mate waarin je sterker staat in deze vier factoren bepaald de impact op elk aspect van je leven.

Ieder mens heeft een centrum, al zien we dat vaak zelf niet. Je centrum kan je huwelijkspartner zijn, je gezin je geld, je werk, je bezit, genot, vriendschap of vijandschap, je geloof …

Het nadeel van al deze centra is dat die geen stabiele basis hebben waardoor je altijd één of meer van de factoren “zekerheid”, “sturing”, “wijsheid” of “kracht” zal verzwakken. (Deze zijn heel goed toegelicht in het boek van Covey)

Om één als voorbeeld te citeren : als je je partner als centrum zet dan is je zekerheid gebaseerd op de manier waarop je partner met je omgaat. Jouw zekerheid wordt heel sterk bepaald door je partner. Je sturing doe je op basis van de noden van je partner.  Alle wijsheid toets je af op de mate dat die je relatie beïnvloed. En ja, de kracht wordt beperkt door de tekortkomingen van je partner en jezelf. Met andere woorden – hoe logisch deze keuze op het eerste zicht ook lijkt. Dit is niet de goede basis om een goede missie neer te schrijven.

Daarom is het veel beter om als centrum je principes te nemen. Deze zijn standvastig – zijn niet zo onderhevig aan veranderingen in je omgeving. Ze zijn nauwkeurig, consistent, esthetisch en sterk. Principes geven dus veel meer zekerheid, sturing, wijsheid en kracht dan je individuele rollen. Je kan je principes ook consequent aftoetsen tegenover je rol als vader, partner, collega, …

Als oefening stelt Covey de volgende zaken voor in het kader van “Begin met het einde voor ogen”

  • Denk na over de rollen die je nu hebt en schrijf ze op. Doe voor elke rol de oefening wat de betrokken mensen over jou zouden vertellen bij je overlijden.
  • Maak je op gezette tijden los van je dagelijkse bezigheden en begin aan je persoonlijke missie te weken
  • Ga naar het schema in bijlage A (De 7 eigenschappen van Covey), waar verschillende centra worden weergegeven. Omcirkel de centra die betrekking hebben op jou. Creëren ze bepaalde gedragspatronen ? Kun je vrede hebben met wat die analyse je leert ?
  • Verzamel opmerkingen, citaten en ideeën als materiaal voor je persoonlijke missie. (Steek ze in je evernote kaartjes)
  • Denk aan iets dat je in de nabije toekomst wilt realiseren en probeer het principe van de eerste schepping erop toe te passen.
  • Voor de andere tips – lees het boek !! Een echte aanrader !

 Conclusie

Als je het einde voor ogen houd en je denkt goed na over je principes kom je tot betere beslissingen in de stappen die je gaat zetten. Naast de eerste eigenschap : de pro-activiteit helpt ook deze 2de eigenschappen om jezelf beter te kennen en te vormen en te bouwen aan een betere ik.

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin